香港中文大學 歴史系 歴史系
聯絡我們
張瑞威
張瑞威

文學士 (香港中文大學);碩士、博士 (英國牛津大學);
香港中文大學歷史系系主任、教授、
中國歷史研究中心主任、
比較及公眾歷史研究中心主任

地址
香港新界沙田香港中文大學馮景禧樓1樓122室
電話
(852) 3943 7115

人類的歷史是從自身的慾望創造出來的。我的研究聚焦於三種基本的人類慾望:食物、金錢和土地。2008年,我出版了《米價》。此書指出,在十八世紀,中國的長程貿易雖有長足的發展,卻沒有出現全國性米糧市場。我另一個研究興趣是土地管理。2013年,我出版了《拆村》,並在2017年編輯了《殖民地行政與東亞土地改革》。兩本書旨在指出從西方引入的財產繼承法和利用三角測量進行的土地調查,增強了中央政府對土地的控制力,為亞洲各地帶來了社會結構的重組。我的研究還涉及貨幣歷史。於2024年,我出版了《銅錢與皇帝的錢包》。在這本書中,我指出明代戶籍制度的瓦解迫使了皇帝依賴鑄錢來增加收入,以維持北京皇宮的日常運作。這三種基本人類慾望(食物、土地和金錢)不單影響了歷史的發展,也塑造了不同時期的社會。

研究專長
  • 糧食史
  • 貨幣史
  • 土地管理歷史
著作選錄

書籍

  • 2024. Copper Coins and the Emperor’s Wallet: The Role of Currency in Ming China, Boston, Massachusetts: Brill.
  • 2017. Colonial Administration and Land Reform in East Asia, Oxon: Routledge. (edited by Sui-Wai Cheung with an introduction and two chapters)
  • 2013. 《拆村:消逝的九龍村落》, 香港:三聯書店(香港)。
  • 2008. The Price of Rice: Market Integration in Eighteenth-Century China, Washington: Center for East Asian Studies, Western Washington University.
研究計劃
年度 研究計劃
2022-2024 “Whose Land? Owning, Selling, and Leasing Houses in an Imperial City: Guangzhou Prefecture in the Qing Dynasty”
General Research Fund Project (Research Grants Council)
2018-2020 “Juggling Money: Tribute-grain Riots in the Qing Dynasty”
Principal Investigator, General Research Fund Project (Research Grants Council)
2017-2018 “Navigation Technology and Changes of Trading Networks in the Seas of Asia from Sixteenth to Nineteenth Century”
Principal Investigator, France/Hong Kong Joint Research Scheme (Research Grants Council)
2013-2015 “Debased Copper Coin Circulation and Monetary Policy in the Late Ming, 1500-1644”
Principal Investigator, General Research Fund Project (Research Grants Council)
2013-2017 “The Historical Anthropology of Chinese Society”
Co-investigator, Areas of Excellence (University Grants Committee)
獎項與榮譽
  • 古物咨詢委員會會員,自2023年起
  • 香港中文大學傑出研究獎,2012-13
  • 蔣經國基金會國際學術交流論文獎學金,1998
回頁頂